Laktóz-intolerancia – interjú Dr.Tamássy Klárával
A tejcukor-érzékenység mondhatni ősi probléma, mely már évezredek óta jelen van az emberi létforma mindennapjaiban. Kialakulásának lehetséges okairól, hatásmechanizmusáról a téma egyik szaktekintélyével, - számos hazai és külföldi tudományos kutatás résztvevőjével és publikálójával - dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus főorvossal beszélgettünk.
-
Röviden mesélne arról, hogy milyen indíttatásból választotta
azt a szakterületet, amelyen jelenleg is praktizál?
-
1977-ben szereztem meg orvosi diplomámat, majd első lépésként,
öt év gyakorlat után letettem a belgyógyász szakvizsgát. Akkori
felettesem tette fel a kérdést a jövőbeni céljaimat illetően,
ez nagyban segítette orientációmat és döntésemet amellett, hogy
a gasztroenterológiai szakvizsga megszerzését tűzzem ki célul,
majd ezt követően a kapcsolódó tudományterület váljon a
hivatásom középpontjává. 1993-ban vizsgálataim alapján
publikáltuk a magyarországi Helicobacter pylori epidemiológiai
adatokat. Akkori elhatározásomat csak megerősíti az a tudományos
fejlődés, amelynek köszönhetően a különböző vizsgálati
módszerek, mint az endoszkópia hatalmas hozzáadott értékkel
rendelkeznek, illetve az a tény, hogy ma már bizonyítottnak
látszik: a bélflóra, a bélrendszer és annak működése
meghatározó szereppel bír az idegrendszer fejlődésében, a
szervezet egészségének fenntartásában és a betegségek
kialakulásában is.
-
Aki nem érintett, talán nem is tudja, mi a tejcukor, mi a
tejcukor-érzékenység?
-
Gyakran keverik a köznyelvben a tejallergiát és a
tejcukor-érzékenységet, más szóval -intoleranciát. A
tejallergia a tejfehérjével szemben kialakult immunológiai
folyamat. A tejtermékekben található fehérjék, amelyekben az
aminosavak meghatározott sorrendje az orvosi szakkönyvekben a
klasszikus értelemben vett allergiás reakciók kiváltó tényezője.
Gyanú esetén vérből az IgE típusú antitestet mutatjuk ki.
A tejcukor, avagy a laktóz, egy úgynevezett kettős cukor (diszacharid), amely egy molekula galaktózból és egy molekula glükózból áll. A tejcukor-érzékenység hátterében nem immunológiai folyamat áll!
-
Mi a hatásmechanizmusa a laktáz enzimnek a szervezetben?
-
A működő laktáz enzimek mennyiségét az adott egyén örökölt
genetikája határozza meg, melyek a vékonybélben találhatók és
a bélbolyhokon keletkeznek. Ezeknek a géneknek feladata a már
említett diszacharid lebontása molekulákra (egyes cukrokra), tehát
galaktózra és glükózra, a szétválasztás eredményeként a
szénhidrátok képesek a bélbolyhokon keresztül felszívódni és
a szervezet számára energiát (glükózt), az idegrendszer
fejlődéséhez alapanyagot (galaktózt) biztosítani.
-
Mit nevezünk laktóz-intoleranciának, vagy hétköznapi
kifejezéssel élve tejcukor-érzékenységnek?
-
Minden szervezetben az un. LCT gén határozza meg a laktáz enzim
kialakulását a bélbolyhokon. Finn kutatók 2003-ban írták le az
LCT génhez köthető két mutációt a 13910 C/T és a 22018 G/A
u.n. polimorfizmust. Ha több mutáció észlelhető, abban az
esetben, az egyén élete során, egyre kevesebb enzim alakul ki és
újul meg a bélbolyhokon, ezzel arányosan csökken a lebontható
laktóz mennyisége, fokozva ezáltal az érzékenység, az
intolerancia mértékét.
Példának okáért a praxisomban
találkoztam olyan komoly hasi panaszok miatt hozzám forduló fiatal
férfi pácienssel, akinél mindkét génjének mind a négy allélja*
mutálódott**, ezért már nagyon fiatalon kialakult esetében a
laktóz-bontó enzimek relatív hiánya miatt a tejcukor-érzékenység.
Nyolcéves kislánya is panaszos volt – természetesen mutációt
örökölt mindkét génből és gyermekkori hasi panaszait is
magyarázta a genetikai eltérés.
-
A bevezetésben említette, hogy a népesség igen magas arányára
jellemző ez az eltérés és egészen régre nyúlik vissza a
probléma eredete. Hogyan lehetséges ez?
-
Ma már tudjuk, hogy az ősember is tejcukor-érzékeny lehetett. A
Hauslabjochi ember vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember egy
kb. 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből, a
közelmúltban végzett genetikai vizsgálatok alapján szintén
tejcukor-érzékeny volt. A generációk fejlődésével és az
állattartás megjelenésével, a tej- és a tejtermékek felnőttkori
fogyasztásával olyan szelekció ment végbe, amelynek során a
tejet felnőttkorban is fogyasztó csoportok azon tagjai, akik
gyermekkorukat követően is le tudták bontani a tejcukrot, erős
csontozatúak, fejlettebb izomzatúak és egészségesebbek lettek,
azaz egyszerűen fizikai előnyhöz jutottak a tejet nem fogyasztó,
illetve a laktóz bontására felnőttkorban nem képes társaikkal
szemben. Analógiaként említhetem, hogy az ősemberek számára a
tej „jelentette” a mai világban oly népszerű, fehérjeporokból
készült italokat (ezek jelentős része tejsavó fehérjét és
laktózt is tartalmaz!), melyeket a fiatalok manapság az edzések
előtt, után, (gyakran helyette) fogyasztanak a természetes fehérje
tartalmú ételek „pótlására”.
Az analógia mentén megállapítható az is, hogy az európai kontinensen északról déli irányba haladva egyre magasabb az intolerancia aránya. Ez annak köszönhető, hogy az északi népcsoportok fejlődésük során már jóval korábban átálltak az állattartásra, mint a dél-európai népek, mivel az éghajlati viszonyok a növény- és gabonatermelésre északon kevésbé voltak alkalmasak. Ez az eltérés megfigyelhető a keleti és ázsiai kontinensen is, csak ott minél keletebbre haladunk annál nagyobb a tejcukor-érzékenyek aránya, hiszen évezredeken keresztül a rizs jelentette a legfőbb tápanyagforrást az állattartással szemben. Hazánk lakosságának 70-75 %-a képes felnőttkorban is hasznosítani a tejcukrot. Feltételezhető, hogy a történelem során a korai magyar generációk hamar átálltak a nomád állattartásra, ennek köszönhetően manapság becslések szerint az ország népességének „mindössze” a 25-30%-a potenciálisan intoleráns a laktózra.
-
Milyen típusai vannak a betegségnek?
-
A legritkább az úgynevezett veleszületett laktáz-elégtelenség,
amikor a csecsemő újszülöttként sem képes a laktáz enzim
termelésére, már az anyatejjel történő táplálás kezdetekor
megjelennek a tünetek. Ez egy gyermekgyógyászati kórkép és
szerencsére nagyon ritkán fordul elő.
Csecsemő és
kisgyermekkorban a laktóz bontása általában zavartalanul működik.
A normál fejlődéshez a laktózból képződő glukózra és az
idegrendszer fejlődéséhez a galaktózra felétlenül szükség
van.
A primer (elsődleges) felnőttkori laktáz-elégtelenség esetében fokozatosan, fiatal felnőttkorban - a már említett gének mutációjának eredményeként - jelentkeznek a panaszok, bár enyhébb formában már gyermekkorban is megjelenhetnek a tünetek.
A szekunder (másodlagos) forma, vagyis a szerzett laktóz-intolerancia egy vékonybelet érintő gyulladásos betegség vagy fertőzés szövődményeként alakul ki, melynek során - a bolyhok érintettsége, gyulladása következtében - a bélbolyhokon nem képződnek laktáz enzimek. Genetikailag a már említett eltérések ezekben az esetekben nem mutathatók ki.
-
Milyen tünetekkel jár a tejcukor-érzékenység? Mik az enyhébb és
mik a súlyosabb kísérő jelenségek?
-
Ha a laktózt (említett kettős cukrot) a laktáz enzim nem bontja
le, akkor a bélben lévő baktériumok saját részükre
tápanyagként hasznosítják. A bontás melléktermékeként pedig
gázok képződnek (hidrogén, metán is), melynek a legpregnánsabb
tünete a has puffadása.
Egyéb tünetként gyakran tapasztalok a betegek között visszatérő fejfájást, bőrtüneteket is kísérő jelenségként. Gyakori továbbá a hasmenés, de egyes esetekben a gázképződés és a bélrendszer egyedi idegi szabályzása okozhatja ennek ellentétjét, székrekedést is.
-
Hogyan, diagnosztizálható a tejcukor-érzékenység?
Koncepcionális
megállapítás, hogy a diagnosztika során a folyamat két
végpontjára fókuszálunk:
1. első lépésként genetikai
vizsgálattal a mutációt állapítjuk meg, ill. zárjuk ki,
2.
majd tesztmennyiségű laktóz elfogyasztása során képződő gáz
(hidrogén) mennyiségének detektálásával történik a
tejcukor-érzékenység diagnosztizálása.
A
leggyakrabban használt funkcionális diagnosztikai eszköz a
hidrogén-kilégzési teszt, egy speciális detektorral a tüdőn
keresztül távozó hidrogén atomokat mutatjuk ki, melyek a laktóz
bakteriális lebontása során a bélben képződtek.
A
teszt önmagában arra nem alkalmas, hogy megállapítsuk, az
intolerancia primer vagy szekunder formájával van-e dolgunk,
ilyenkor szinte minden esetben készítünk egy kiegészítő tesztet
is. Ezzel azt vizsgáljuk, hogy a páciensnek van-e bélflóra
egyensúly felborulása (a bélflórában élő baktériumok,
vírusok, gombák egyensúlyvesztése).
Fontos kiemelni, hogy
abban az esetben, ha az alany az elmúlt 30 napban antibiotikumot
szedett - más megbetegedés kezelése céljából -, esetében nem
végezhető el a kilégzéses teszt, hiszen ilyenkor a nagymértékben
megváltozott bélflóra miatt nem kaphatunk hiteles vizsgálati
eredményt.
Egyéb
más funkcionális tesztet a mindennapi gyakorlatban nem alkalmazunk.
A XXI. század egyik kiemelkedő eljárása az a genetikai vizsgálat,
melynek során szájnyálkahártyából, vagy vérből nyert
sejtekből mutathatóak ki az intolerancia genetikai ok-okozati
összefüggései. A vizsgálat célja annak megállapítása,
hogy az alany esetében az említett LCT génben - LCT13 910
gén-mutáció és/vagy LCT22 018 gén-mutáció - kimutatható-e.
A genetikai mutáció alacsonyabb laktáz enzimszint kialakulását
eredményezi, ami a tünetek megjelenéséért felelős.
A
gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mutáció egy tendenciaként is
értékelhető, mely fiatalkorban még nem mutat tüneteket, de idős
korban jellemzően egyre alacsonyabb laktázenzim-szint
kialakulásával fenotípusként*** nyilvánul meg.
-
A tünetek összetéveszthetőek-e más betegségekkel, mint a
tejfehérje allergia vagy az irritábilis bél szindróma?
-
A tejfehérje érzékenységet általában gyermekgyógyászok
mutatják ki – hasi panaszok, véres székürítés, hasmenés és
bőrtünetek hátterének vizsgálata során. IgE típusú allergiás
reakció vérvétel segítségével mutatható ki, a tejfehérjét
idegenként értékelő immunsejtek IgE típusú ellenanyagot
képeznek.
Az irritabilis bél szindróma tünetei hasonlóak.
Nagyon gyakori, hogy a tejcukor-érzékenység előzőekben
részletezett diagnosztikai lehetőségei közül egyik sem kerül
elvégzésre és kórismeként felállítják az ”irritabilis bél”
szindrómát. Évekkel később pedig az említett teszt elvégzése
során kapott pozitív eredmény világít rá arra, hogy a bél
„irritáltságát” a gyakran fogyasztott tejcukor okozza, és a
betegnek valójában tejcukor intoleranciája van.
Az irritábilis bél szindróma egyértelmű diagnosztizálására majd csak a jövő orvostudományi eszközeinek segítségével kerülhet sor… Jelenleg akkor állítjuk fel ezt a diagnózist, ha a mindennapi gyakorlatban rendelkezésre álló vizsgálatok lefolytatása negatív eredményt hozott. A jövőbe mutató kutatások a bélflórát igyekeznek azonosítani és tipizálni. A kutatók a székletben lévő baktériumok összetételét vetik genetikai vizsgálatnak alá. Az összetételek eltéréséből pedig igyekeznek következtetni arra, hogy a fennálló tünetekért, vagyis a bél fokozott irritabilitásáért**** mely baktériumtörzsek és milyen anyagcseretermékeik tehetők felelőssé.
-
Milyen terápiás eljárások léteznek a laktóz-intolerancia
kezelésére?
-
A fejlett piac hozománya, hogy az utóbbi időben az elérhető
laktóz-mentes termékek számossága elképesztő mértékeket
öltött. Rengeteg laktóz-mentes termék érhető el a boltok
polcain, ugyanakkor árban is kompromisszumot kell kötnünk, hiszen
jelentős árkülönbség tapasztalható a laktóz-mentes termékek
hátrányára. Bár előállításuk egyszerű, a gyártók
mindösszesen annyit tesznek, hogy laktáz enzimet alkalmazva a
kettős cukrot (laktózt) gyári körülmények között galaktózra
és glükózra bontják le, így a végfogyasztó szervezetének
laktáz enzim hiányában sem kell megküzdenie a diszacharid
szétbontásával. Ezzel a gyártási mechanizmussal előállítható
tej, vaj, joghurt, sőt túró és TÚRÓ RUDI is. Pontosan a leírtak
okán súlyos tárgyi tévedés azt állítani, hogy ezekből a
termékekből „kivonták” a laktózt, mint példa okáért a
zsírszegény tejből a zsírt. Ezekben a laktóz-mentes termékekben
a laktóz alapelemei benne vannak – a szétbontott állapot miatt
azonban nem okoznak tüneteket a csökkent laktázenzim aktivitással
rendelkező alanyok esetében sem.
Természetesen vannak pénztárcabarát megoldások is, ilyenek a különböző vényköteles illetve vény nélkül is beszerezhető laktáz tabletták, cseppek, kapszulában levő porok, amelyek a megfelelő adagolás mellett szétbontják a normál, laktóz-tartalmú tejtermékekben levő tejcukrot. A tejcukor-érzékenyek a mindennapi gyakorlatban, már általában pontosan tudják, hogy milyen jellegű ételhez milyen mennyiségű laktáz enzim egyidőben történő elrágására vagy a kapszulában levő por illetve cseppek ételben történő elkeverésére van szükség.
Csökkent
laktáz-aktivitás megállapítását követően a laktóz-mentes
termékek fogyasztását vagy laktóz-tartalmú ételekhez
laktáz-enzim alkalmazását javaslom és nem a tejtermékek teljes
és szigorú elhagyását!
A tejtermékek a bennük levő kalcium,
fehérjék és egyéb vitaminok, valamint ásványi anyagok miatt
nagymértékben hozzájárulnak a csontok szilárdságához, a
csontritkulás kialakulási esélyének csökkentéséhez.
Tudományosan bizonyított, hogy tejcukor-érzékeny személyek
esetében sokkal nagyobb az előfordulása a csontritkulásnak,
köszönhetően a korlátozott tejtermék fogyasztásnak.
Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük, hogy elfogadta a felkérést a beszélgetésre! Jó egészséget kívánunk!
Az interjút készítette: Tóth Ilona egészségügyi újságíró
*
„allél”ek az egyed által hordozott gének
** „mutálódik”
- egy gén az egyik öröklődési állapotból átmehet
másikba, azaz mutálódik
** Genotípusnak nevezik az egyed
által hordozott géneket, „fenotípus”nak pedig a genotípus
által meghatározott külső tulajdonságokat.
**** irritabilitás
- ingerlékenység
Dr.Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus honlapja
Az oldal készült: MiniWeb motor 1.3 verzióján.
Oldal generálási idő: 0.008798 másodperc !